Rennen

Geïllustreerd verhaal

 

tekst: Elvis Peeters ism Nicole Van Bael

tekeningen: Gerda Dendooven

oktober 2013, uitgeverij Lanoo

Genomineerd voor de boekenleeuw 2014

 

De haas, het paard, het everzwijn, de hinde rennen zo snel ze kunnen.
 Ze rennen over de vlakte, ze rennen door het zand, ze rennen door het gras.
 Ze rennen langs een heuvel.

 Ze gaan hard, ze gaan snel, ze gaan vlug.


Een duizelingwekkend snel cadeauboek van literair talent Elvis Peeters met prenten van de veelbekroonde illustratrice Gerda Dendooven.

" Rennen schiet uit de startblokken en vliegt zonder een rustpunt door tot de laatste bladzijde. Het lezen van de tekst doet denken aan een sportcommentator die een spannende race verslaat; het rijkje vocabulaire waarmee snelheid wordt uitgedrukt, het opbouwen van spanning, en het bijna struikelen over woorden omdat de actie haast niet in taal te vangen is. ... Het lezen van Rennen kan een ervaring bieden als het zingen van een opzwepend lied. Ritme en tekst stuwen je vooruit, je raakt er van buiten adem, maar je wil niets liever dan dat lied nog een keer zingen." (Leeswelp april 2014)

"Dit op het eerste gezicht eenvoudige verhaal over rennende dieren spreekt al je zintuigen aan. Door een inventief samenspel van klanken, woorden en herhalingen krijgt deze tekst van Elvis Peeters een opzwepend ritme. Je wordt meegetrokken in de dynamiek van het lopen, je voelt de onrustige hartslag, je gaat mee in de beweging van die galopperende dieren. De tekeningen van Gerda Dendooven gaan een mooie alliantie aan met de tekst. Ze verhevigen de gejaagdheid van de dieren en versterken het raadselachtige van het verhaal. Rennen is een mysterieus verhaal. Waarom hollen deze dieren en vooral: waar gaan ze naartoe? De schrijver geeft geen antwoord op deze vragen." ( Juryrapport Boekenleeuw 2014)

"Rennen is een van de mooiste voorleesboeken van het jaar, een compleet prentenboek dat op alle vlakken overtuigt. Door het gebrek aan plot gaat de aandacht maximaal naar de taal, en die spettert van het blad. De denderende tekst van Elvis Peeters schreeuwt om hardop voorgelezen te worden en de meeslepende cadans van rennende dieren luid te laten klinken. De suggestieve prenten van Gerda Dendooven brengen die vaart tot leven, en voegen zowel een bovenaardse sfeer als speelse details toe aan het verhaal." (Jury Woutertje Pieterse Prijs 2014)

"In dit prachtig prentenboek slaan de veelvuldig gelauwerde illustratrice Gerda Dendooven en de talentvolle woordentovenaar Elvis Peeters de handen in elkaar. Wat begint met een galloperend paard eindigt met een heleboel dieren die zichzelf voorbij lijken te hollen. Een kritische blik op onze huidige maatschappij?" (GVA, 12 oktober '13)

" De tekst leest heerlijk voor, als poëzie, ... Het vraagt een openheid en durf van de voorlezer om dit boek aan een kind aan te bieden, maar het zou zonde zijn om het niet te proberen – het kan kinderen laten proeven van taal en kunst, zelfs als niet alles in het boek meteen te vatten is." **** De Standaard der Letteren, Vanessa Joosen, 27 december 2013

"'Rennen' is een boek dat je buiten adem brengt. Het ritme van de woorden, de melodie van de tekst doen je hartslag versnellen. Je vraagt je af waarom je zoveel haast hebt bij het lezen van dit boek. Net zoals alle dieren in het boek, voel je de reflex om mee te gaan hollen. Maar waarom? Wie of wat zit ons op de hielen? Ons jachtige eigen leven misschien? Misschien is een belangrijkere vraag: wanneer stopt het?" (www.pluizer.be)

"Alle dieren trappelen, snuiven en briesen, de aarde schommelt en davert en het stof waait op en kruipt in elke speet. De lezer moet mee, of hij wil of niet. De lijfelijkheid is voelbaar, alle zintuigen doen mee in deze doordenderende tekst. Peeters werkt een eenvoudig gegeven op een slimme manier uit: met veel herhaling en een beroep op de zintuiglijkheid. Het gaat maar door en het is razendknap gedaan." (Jaapleest.nl) meer

Publicatiedatum: 
2013