Kaft Rennen

PRENTENBOEK

Tekst: Elvis Peeters ism Nicole Van Bael

Tekeningen: Gerda Dendooven

oktober 2013, uitgeverij Lanoo

GENOMINEERD VOOR DE BOEKENLEEUW 2014

De haas, het paard, het everzwijn, de hinde rennen zo snel ze kunnen. Ze rennen over de vlakte, ze rennen door het zand, ze rennen door het gras. Ze rennen langs een heuvel. Ze gaan hard, ze gaan snel, ze gaan vlug. Een duizelingwekkend snel cadeauboek van literair talent Elvis Peeters met prenten van de veelbekroonde illustratrice Gerda Dendooven.

Juryrapport Boekenleeuw 2014:

"Dit op het eerste gezicht eenvoudige verhaal over rennende dieren spreekt al je zintuigen aan. Door een inventief samenspel van klanken, woorden en herhalingen krijgt deze tekst van Elvis Peeters een opzwepend ritme. Je wordt meegetrokken in de dynamiek van het lopen, je voelt de onrustige hartslag, je gaat mee in de beweging van die galopperende dieren. De tekeningen van Gerda Dendooven gaan een mooie alliantie aan met de tekst. Ze verhevigen de gejaagdheid van de dieren en versterken het raadselachtige van het verhaal. Rennen is een mysterieus verhaal. Waarom hollen deze dieren en vooral: waar gaan ze naartoe? De schrijver geeft geen antwoord op deze vragen."

Persreacties:

" Rennen schiet uit de startblokken en vliegt zonder een rustpunt door tot de laatste bladzijde. Het lezen van de tekst doet denken aan een sportcommentator die een spannende race verslaat; het rijkje vocabulaire waarmee snelheid wordt uitgedrukt, het opbouwen van spanning, en het bijna struikelen over woorden omdat de actie haast niet in taal te vangen is. ... Het lezen van Rennen kan een ervaring bieden als het zingen van een opzwepend lied. Ritme en tekst stuwen je vooruit, je raakt er van buiten adem, maar je wil niets liever dan dat lied nog een keer zingen." (Leeswelp april 2014)

"Rennen is een van de mooiste voorleesboeken van het jaar, een compleet prentenboek dat op alle vlakken overtuigt. Door het gebrek aan plot gaat de aandacht maximaal naar de taal, en die spettert van het blad. De denderende tekst van Elvis Peeters schreeuwt om hardop voorgelezen te worden en de meeslepende cadans van rennende dieren luid te laten klinken. De suggestieve prenten van Gerda Dendooven brengen die vaart tot leven, en voegen zowel een bovenaardse sfeer als speelse details toe aan het verhaal." (Jury Woutertje Pieterse Prijs 2014)

"In dit prachtig prentenboek slaan de veelvuldig gelauwerde illustratrice Gerda Dendooven en de talentvolle woordentovenaar Elvis Peeters de handen in elkaar. Wat begint met een galloperend paard eindigt met een heleboel dieren die zichzelf voorbij lijken te hollen. Een kritische blik op onze huidige maatschappij?" (GVA, 12 oktober '13) " De tekst leest heerlijk voor, als poëzie, ... Het vraagt een openheid en durf van de voorlezer om dit boek aan een kind aan te bieden, maar het zou zonde zijn om het niet te proberen – het kan kinderen laten proeven van taal en kunst, zelfs als niet alles in het boek meteen te vatten is." **** De Standaard der Letteren, Vanessa Joosen, 27 december 2013

"Rennen' is een boek dat je buiten adem brengt. Het ritme van de woorden, de melodie van de tekst doen je hartslag versnellen. Je vraagt je af waarom je zoveel haast hebt bij het lezen van dit boek. Net zoals alle dieren in het boek, voel je de reflex om mee te gaan hollen. Maar waarom? Wie of wat zit ons op de hielen? Ons jachtige eigen leven misschien? Misschien is een belangrijkere vraag: wanneer stopt het?" (www.pluizer.be)

<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='https://www.youtube.com/embed/Dv-sX1663Oo' frameborder='0' allowfullscreen></iframe></div>

 

W I L D E R M A N

De band van Elvis Peeters en Chris Carlier

Jazz, punk en het expressionisme

van Paul Van Ostaijen

 

'Vernieuwend, verbazingwekkend, pakkend en uniek, zo klinkt “Wilderman”.
Een juweel van een album.
' Keys & Chords

'Bijzonder. Afwijkend. Tegendraads' OOR

'Wildermans muzikale vormgeving heeft referentiepunten met de dichtkunst van Paul Van Ostaijen, het tomeloze van Arno, de woede van Bertolt Brecht, de grimmigheid van de fabeltjes van Reynaert De Vos, het bezwerende van de golfslag van de Noordzee en de passie van een Coltrane.' Rootstime

 

Uit op LP met CD incluis.

Hoes Wilderman

Elvis Peeters is auteur en muzikant.

Hij schrijft zijn oeuvre samen met Nicole Van Bael.

Hun romans De ontelbaren, Dinsdag, Jacht en De ommelanden

werden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen,

de roman Wij werd verfilmd en met hun kinderboek

Meneer Papier en zijn meisje wonnen ze een zilveren griffel.

Het werk van Elvis Peeters is meermaals vertaald in

o.a. het Turks, Duits, Spaans, Deens en Japans.

 

BIBLIOGRAFIE

NOMINATIES & PRIJZEN

DISCOGRAFIE

THEATER

 

Agenda

25 januari 2024, 19u30 | Bibliotheek Moerbeke | Elvis Peeters op gedichtendag meer info

27 januari 2024, 10u00 | Boekhandel Salvator Mechelen | Elvis Peeters en Pat Donnez op Maandrang meer info

28 januari 2024, 11u00 | Bibliotheek Wervik | Elvis Peeters en Steven De bruyn op apero poëzie en muziek meer info

11 februari 2024, 10u30 | De Warande Turnhout | Duo Elvis Peeters te gast bij Overlezen meer info

27 februari 2024, 20u00 | Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg | Elvis Peeters op 'Tussen de letters' meer info

26 maart 2024 | De Warande Turnhout | Uitreiking Boon Literatuurprijs meer info

28 maart 2024, 20u00 | Bibliotheek Destelbergen | Duo Elvis Peeters op De avonden

 

 

 

Contact

Foto Elvis Peeters door Thomas Sweertvaegher