Kaft Dinsdag

ROMAN

Elvis Peeters in samenwerking met Nicole Van Bael

maart 2012, Uitgeverij Podium, Amsterdam

GENOMINEERD VOOR DE AKO-LITERATUURPRIJS 2012

GENOMINEERD VOOR DE LIBRIS-LITERATUURPRIJS 2013

LONGLIST BOEKENUIL 2013

SABAM LITERATUUR-AWARD 2013

Dinsdag beschrijft een dag uit het leven van een oude man die nergens spijt van heeft, of beter: het nooit tot spijt heeft laten komen. Terwijl de wereld voor zijn ogen veranderde, heeft hij het leven genomen zoals het kwam. Hij denkt terug aan zijn bestaan als huurling, drinker, verkrachter, gevechtspiloot, apendoder, rokkenjager en vrachtwagenchauffeur. En aan zijn twee liefdes, die hij te vroeg naar het graf heeft moeten dragen. Ondertussen probeert hij het meisje van de Brusselse sociale dienst om de tuin te leiden, want op zijn vrijheid wil hij geen millimeter inleveren.

Dinsdag is uitgegeven in Denemarken (uitgeverij Turbine), Turkije (uitgeverij Alef Yayınevi), Kroatië ( uitgeverij Disput) en Japan (Uitgeverij Shoraisha ).

Te koop bij uw lokale boekhandel of BESTEL HIER.

Uit het juryrapport van de AKO-literatuurprijs 2012:

"Dinsdag is een roman over Congo, maar zou net zo goed over Nederlands-Indië kunnen gaan.
Peeters schrijft over hoe veraf Grote Principes kunnen zijn en hoe akelig dichtbij lafheid, sadisme
en destructieve lust, maar ook tederheid en vanzelfsprekende liefde. Het noodlot dat deze man treft,
is niet dat van de oude Grieken. Hij wordt niet gestraft omdat hij de goden heeft getart. Hij volgt de
tijd naar het einde. Zoals wij allemaal.
" volledig juryrapport.pdf

Uit het juryrapport van de Libris Literatuurprijs 2013:

"Dat de lezer mededogen kan voelen met een kleurloze everyman, ook na met afschuw en walging van zijn verleden kennis te hebben genomen, getuigt van het superieure schrijverschap van Elvis Peeters, of beter gezegd van het schrijversduo Jos Verlooy en Nicole van Bael, die zonder moreel oordeel te vellen op unieke wijze een veelomvattende geschiedenis hebben vorm gegeven."

Persreacties:

"Elvis Peeters slaagt er fenomenaal goed in de ziel van de collaborateur te doorgronden, hij die geen idealen heeft en slechts het eigen opportunisme als leidraad neemt. Hij doet dit zonder ooit sloganesk of platvloers te worden. Dinsdag is een teder portret van iemand die net zo goed je buurman kan zijn" ****(Knack, M. Verplancke, 29 februari 2012) meer

"Er verschijnen dit voorjaar heel wat nieuwe Vlaamse romans maar de kans is klein dat er een bijzit dat even sterk is als de nieuwe roman van Elvis Peeters: 'Dinsdag'." (De Tijd, M. Holthof, 2 maart 2012)

"Dinsdag is, kortom, opnieuw een opmerkelijk boek, aanbevolen, net als Elvis Peeters' twee vorige 'amorele vertellingen'." ****(De Standaard, M. Cloostermans, 2maart 2012) meer

"Elvis Peeters schreef een magistrale pendant van David Van Reybroucks Congo." ***** (D. Serdijn in De Volkskrant, 10 maart 2012)

"'Dinsdag' vertelt een dag uit het leven van een oude eenzaat die de beelden van een bewogen leven aan zijn innerlijke oog laat voorbijgaan. Elvis Peeters op z'n best." (*** Cobra, J. De Haes) meer

"De kracht van de roman zit in het contrast tussen de tedere herinneringen aan het leven met zijn twee achtereenvolgende geliefden - gepresenteerd als een poëtische monologue intérieure - en de zakelijke recapitulatie van de gruwelen in Congo. Juist dankzij deze goed volgehouden stijlfiguur krijgt de beul de menselijke trekken die hem zo doodeng maken. Dinsdag schetst een huiveringwekkend portret van iemand die je buurman, je eigen man of vader zou kunnen zijn.' (23 maart 2012, E. Etty, NRC Handelsblad)

" Zonder compromissen én op eigen tempo. Ze kreeg Elvis Peeters na dik twintig jaar schrijverschap eindelijk de renommee die hij verdient. Met zijn nieuwe beklemmende roman 'Dinsdag' wil Peeters de lezer een spiegel voorhouden." (24 maart 2012, D Leyman, De Morgen)

"Dus daar zit je dan na afloop als lezer, met een moreel verwerpelijke hoofdpersoon waar je ontegenzeggelijk een beetje van bent gaan houden. Dat lukt alleen echte schrijvers."(VPRO Gids)

"Verlooy en Van Bael weten ons op een onnadrukkelijke manier deelgenoot te maken van wat filosofe Hannah Ahrendt ooit ‘de banaliteit van het kwaad’ heeft genoemd. Zachtjes dwingen ze je, of je dat nu wilt of niet, tot identificatie met iemand die zijn bestaan heeft verdeeld in compartimenten. Afhankelijk van waar onze man zich bevindt, horen liefde en geweten daar wel of niet thuis." ( J. Goedegebuure, Financieel dagblad 14 april 2012)

W I L D E R M A N

De band van Elvis Peeters en Chris Carlier

Jazz, punk en het expressionisme

van Paul Van Ostaijen

 

'Vernieuwend, verbazingwekkend, pakkend en uniek, zo klinkt “Wilderman”.
Een juweel van een album.
' Keys & Chords

'Bijzonder. Afwijkend. Tegendraads' OOR

'Wildermans muzikale vormgeving heeft referentiepunten met de dichtkunst van Paul Van Ostaijen, het tomeloze van Arno, de woede van Bertolt Brecht, de grimmigheid van de fabeltjes van Reynaert De Vos, het bezwerende van de golfslag van de Noordzee en de passie van een Coltrane.' Rootstime

 

Uit op LP met CD incluis.

Hoes Wilderman

Elvis Peeters is auteur en muzikant.

Hij schrijft zijn oeuvre samen met Nicole Van Bael.

Hun romans De ontelbaren, Dinsdag, Jacht en De ommelanden

werden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen,

de roman Wij werd verfilmd en met hun kinderboek

Meneer Papier en zijn meisje wonnen ze een zilveren griffel.

Het werk van Elvis Peeters is meermaals vertaald in

o.a. het Turks, Duits, Spaans, Deens en Japans.

 

BIBLIOGRAFIE

NOMINATIES & PRIJZEN

DISCOGRAFIE

THEATER

 

Agenda

25 januari 2024, 19u30 | Bibliotheek Moerbeke | Elvis Peeters op gedichtendag meer info

27 januari 2024, 10u00 | Boekhandel Salvator Mechelen | Elvis Peeters en Pat Donnez op Maandrang meer info

28 januari 2024, 11u00 | Bibliotheek Wervik | Elvis Peeters en Steven De bruyn op apero poëzie en muziek meer info

11 februari 2024, 10u30 | De Warande Turnhout | Duo Elvis Peeters te gast bij Overlezen meer info

27 februari 2024, 20u00 | Hnita Jazz Club Heist-op-den-Berg | Elvis Peeters op 'Tussen de letters' meer info

26 maart 2024 | De Warande Turnhout | Uitreiking Boon Literatuurprijs meer info

28 maart 2024, 20u00 | Bibliotheek Destelbergen | Duo Elvis Peeters op De avonden

 

 

 

Contact

Foto Elvis Peeters door Thomas Sweertvaegher