Kaft Dichter

GEDICHTEN

Elvis Peeters

2008, Uitgeverij Podium, Amsterdam - Uitgeverij Van Halewyck, Leuven

In 2006 stond Elvis Peeters met zijn roman De Ontelbaren op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Terwijl een nieuwe roman in voorbereiding is, rijpte intussen een indrukwekkende dichtbundel. Met dit poëziedebuut treedt hij voor het eerst als dichter naar buiten. Door de eenvoud van de taal lijken de gedichten van Elvis Peeters zich meteen prijs te willen geven, maar niets is minder waar. In Dichter heerst een aangename, soms verontrustende raadselachtigheid. Peeters toont in zijn poëzie hoe mensen voortdurend worstelen met hun woorden. Hoe ze al stamelend hun waarheid, ervaringen en drijfveren proberen te duiden, vaak tevergeefs. Met zijn bezwerende gedichten daagt hij de lezer uit ver achter de woorden te reiken en mee te reizen met de opgeroepen klanken en beelden. Dichter laat zich lezen als een oproep ’het weten’ los te laten en vooral onze intuïtie te laten zingen.

Persreacties:

"Eerst zanger, dan schrijver, nu dichter. Wie vertrouwd is met Elvis Peeters’ oeuvre, voelt zich al vanaf de eerste zin thuis in zijn bundel Dichter." (DSL, 160109)

"De dood is ook prominent aanwezig in de gedichten van de opvallendste debutant in dit Liegend konijn. Hij brengt onder andere een ritmische cyclus, ’Uit een gezonken duikboot’, waarin de dood een zintuiglijke ervaring wordt, een afscheid in vele kleine bewegingen - maar de impact wordt er niet minder om. Ook het erg mooie ’Adem halen’ doet uitkijken naar Peeters’ debuutbundel, die eind deze maand verschijnt." (De Standaard, 141108)

"De zanger die schrijver werd, is op zijn 51ste eindelijk ook dichter. Dat is ook de titel van zijn poëziedebuut: Dichter. Op de cover ligt een schip weg te roesten op een rivier en in de troebele weerspiegeling op het water krijgt het bovendien ook rimpels. Verval, water, een titel met verschillende betekenissen... dit is onmiskenbaar Elvis Peeters. Er staan 37 gedichten in de bundel, en eentje erop. Erop? Jawel: op de flaptekst staat nummer 38 (’Poëzie als woordbreuk’). Het is een juweeltje, en tegelijk ook een gebruiksaanwijzing voor de bundel. Wie vertrouwd is met zijn oeuvre, voelt zich al van bij de eerste zin thuis." (Filip Van Ongevalle, DSL 16 01 09)

 

W I L D E R M A N

De band van Elvis Peeters en Chris Carlier

Jazz, punk en het expressionisme

van Paul Van Ostaijen

 

'Vernieuwend, verbazingwekkend, pakkend en uniek, zo klinkt “Wilderman”.
Een juweel van een album.
' Keys & Chords

'Bijzonder. Afwijkend. Tegendraads' OOR

'Wildermans muzikale vormgeving heeft referentiepunten met de dichtkunst van Paul Van Ostaijen, het tomeloze van Arno, de woede van Bertolt Brecht, de grimmigheid van de fabeltjes van Reynaert De Vos, het bezwerende van de golfslag van de Noordzee en de passie van een Coltrane.' Rootstime

 

Uit op LP met CD incluis.

Hoes Wilderman

Elvis Peeters is auteur en muzikant.

Hij schrijft zijn oeuvre samen met Nicole Van Bael.

Hun romans De ontelbaren, Dinsdag, Jacht, De ommelanden

Wat alleen wij weten,... werden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen

en de roman Wij werd verfilmd.

Hun kinderboeken rond Meneer Papier werden een animatiereeks

en het prentenboek Kijk dan toch! won de Boon Publieksprijs.

Het werk van Elvis Peeters is meermaals vertaald in

o.a. het Turks, Duits, Spaans, Chinees en Japans.

 

BIBLIOGRAFIE

NOMINATIES & PRIJZEN

DISCOGRAFIE

THEATER

 

Agenda

26 mei 2024, 11u | Concertgebouw Brugge | Lees meer, literatuur op zondag  meer info

12 juni 2024, 19u30 | Bibliotheek Diest | Literaire lezing duo Elvis Peeters  meer info

24 augustus 2024 | Diksmuide | Elvis Peeters met Wilderman

 

 

 

Contact

Foto Elvis Peeters door Thomas Sweertvaegher